- Apple heeft nu ook de 13-inch MacBook Pro voorzien van een goed, betrouwbaar toetsenbord. Daarmee is het grootste bezwaar van de afgelopen jaren weggenomen.
- Het beruchte vlindertoetsenbord was gevoelig voor vuil en ging snel stuk. Ook kon je door het ultraplatte ontwerp de toetsen minder ver indrukken.
- De 13-inch MacBook Pro is een prima keuze voor Apple-fans die op zoek zijn naar een werklaptop, maar het 16-inchmodel te groot vinden.
- Voor de nieuwste Intel-processor moet je echter flink in de buidel tasten, terwijl die bij veel Windows-laptops standaard is meegeleverd.
De nieuwste update van de 13-inch MacBook Pro ziet er misschien hetzelfde uit als zijn voorganger, maar er is een belangrijke verbetering: een nieuw toetsenbord dat fijn typt, stiller is en minder snel stukgaat.
Apple heeft al zijn laptops nu voorzien van het nieuwe Magic Keyboard, dat het omstreden toetsenbord met vlindermechaniek vervangt. De ultraplatte toetsenborden die sinds 2015 op MacBooks zitten, bleken bij sommige gebruikers snel stuk te gaan. Bij een klein beetje stof kwamen toetsen al vast te zitten.
Dat is nu opgelost. De nieuwe toetsenborden hebben het traditionele schaarmechanisme, waarbij je de toetsen verder in kunt drukken.
Verder is er weinig vernieuwends aan de 13-inch MacBook Pro, afgezien van de nieuwste Intel-processors die in de duurdere modellen zitten. Geen grote upgrade dus, maar wel eentje die je nu met een gerust hart kunt kopen zonder je zorgen te maken over het toetsenbord.
Apple-fans die op zoek zijn naar een 13-inch laptop hebben nu echt weer een keuze. De MacBook Air is goedkoper en heeft wel standaard Intels nieuwste chips aan boord.
Heb je meer rekenkracht nodig voor bijvoorbeeld fotobewerking, dan komt de 13-inch Pro in beeld als goede optie. Die heeft dan weer niet onderscheidende snufjes van het 16-inchmodel, zoals uitstekende speakers en microfoons.
Ik heb de 13-inch MacBook Pro met een 10e generatie Intel-processor een aantal weken gebruikt. Dit is mij opgevallen.
Specificaties van de 13-inch MacBook Pro 2020
- Scherm: 13-inch Retina-display met 2.560 bij 1.600 pixels
- Processor-opties:
- Basismodel: 1,4-GHz quadcore Intel Core i5‑processor van de 8e generatie, upgradebaar tot 1,7-GHz Core i7 van de 8e generatie
- Topmodel: 2,0-GHz quadcore Intel Core i5‑processor van de 10e generatie, upgradebaar tot 2,3-GHZ Core i7 van de 10e generatie
- Geheugen: 8 GB, 16 GB of 32 GB (voor het topmodel)
- Opslag: 256 GB, 512 GB en 1 TB, met opties om te upgraden tot 2 TB voor het basismodel en 4 TB voor het topmodel
- Graphics options: Intel Iris Plus Graphics 645 of Intel Iris Plus Graphics
- Poorten: 2 USB-C-poorten voor het basismodel, 4 USB-C-aansluitingen voor het topmodel
- Camera: 720p webcam
Scherm, ontwerp en geluid
Aan het ontwerp van de 13-inch MacBook Pro is niks veranderd. De laptop heeft dezelfde solide behuizing van aluminium, is met 149 mm behoorlijk dun en is licht genoeg om zonder problemen in je rugtas mee te nemen.
Maar de 13-inch Pro is niet zo licht als de MacBook Air. En ook de Dell XPS 13 verslaat de nieuwste Apple-telg.
De MacBook Pro heeft een 13,3-inch Retina-scherm van 2.560 bij 1.600 pixels, dezelfde resolutie als het display in de MacBook Air. Het verschil zit 'm in de maximale helderheid en de weergave van kleuren.
De MacBook Air heeft een scherm dat het standaard sRGB-kleurbereik kan weergeven, net als alle iPhones voor de iPhone 7. Dat is prima: vrijwel alle content die je normaal gesproken op je beeldscherm laat zien, is gemaakt voor deze standaard.
De MacBook Pro kan ook kleuren buiten het sRGB-spectrum tonen, omdat het display de DCI-P3-kleurruimte (wat Apple ‘Wide Color’ noemt) ondersteunt die wordt gebruikt om films in bioscopen te projecteren. Daardoor kan het scherm met name meer kleurtinten in rood en groen weergeven. Als een foto of video in DCI-P3 is vastgelegd spatten de beelden van het scherm.
Fijn om te hebben, maar de doorsnee gebruiker zal er weinig van merken. Tenzij je veel foto's en video's bewerkt.
Het geluid van de MacBook Pro 2020 is sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De stereoluidsprekers hebben een groot dynamisch bereik en breed stereogeluid. Daarmee zijn ze heel geschikt voor het kijken van een film of het luisteren van muziek.
De speakers zijn niet luid genoeg voor een feestje, maar zijn prima voor een huiskamer. Vergeleken met de MacBook Air klinkt geluid iets voller op de 13-inch MacBook Pro.
Voor superieure audio in een laptop moet je echter bij de 16-inch MacBook Pro zijn. Die heeft een systeem met zes speakers, waarbij de woofers zo zijn geplaatst dat trillingen elkaar opheffen. Het resultaat is een gebalanceerd en gedetailleerd geluid, waar de 13-inch MacBook Pro niet bij in de buurt komt. Maar zo'n systeem in een kleinere behuizing plaatsen is waarschijnlijk een hele toer.
Wat betreft videovergaderingen kun je beter je iPhone pakken. De nieuwe MacBook Pro heeft, net als het 16-inchmodel, de MacBook Air en veel Windows-laptops, een webcam met 720p-resolutie. Dat was in het verleden misschien goed genoeg, maar in tijden waarin veel mensen thuiswerken valt de matige kwaliteit van de webcam extra op.
Videobellen kan prima, maar het beeld is wat korrelig. Helemaal als je de kwaliteit vergelijkt met FaceTime-gesprekken op de iPhone SE. Die heeft een selfiecamera van 7-megapixels die in 1080p video op kan nemen. Het verschil met de MacBook Pro zie je meteen.
Toetsenbord
De belangrijkste verbetering in de 13-inch MacBook Pro is iets waar normaal gesproken weinig aandacht voor is bij een laptop: het toetsenbord.
Sinds 2015 leverde Apple MacBooks af met een vlindertoetsenbord. Dat betekende dunnere laptops, maar ook toetsen die je niet zo ver in kunt drukken. Bovendien bleek het toetsenbord gevoelig voor vuil, waardoor toetsen haperden bij een deel van de gebruikers. Apple bood op een gegeven moment zelfs gratis reparaties aan om de problemen het hoofd te bieden.
Met het Magic Keyboard is Apple teruggekeerd naar een bewezen techniek om toetsen in te drukken: het schaarmechanisme. Dat typt een stuk fijner. En dat is toch wat je wilt op een premium laptop als de MacBook Pro, een werkpaard voor veel schrijvers en andere creatievelingen.
De 13-inch MacBook Pro heeft ook de Touch Bar, een touchscreen-strook die de functietoetsen vervangt. Dit is een van de onderscheidende snufjes ten opzichte van de MacBook Air, maar ik twijfel over de meerwaarde. Het is leuk als extraatje, maar niet per se noodzakelijk. Ik gebruik de Touch Bar alleen af en toe om van tabblad in Safari te wisselen.
Prestaties en accuduur
Het grootste verschil tussen de MacBook Air en MacBook Pro is de rekenkracht. Alle 13-inch Pro-modellen hebben een processor met vier kernen en hogere kloksnelheden vergeleken met de Air, die standaard een dualcore-processor heeft. Meer kernen betekent over het algemeen betere prestaties bij multitasken.
Let wel op welke versie je van de 13-inch MacBook Pro koopt. Het basismodel van 1.499 euro heeft een 8e generatie Intel-processor uit 2017. Voor mensen die alleen browsen over het web en standaard programma's gebruiken is dat prima.
Wil je meer rekenkracht, dan is de nieuwste Intel-chip van de 10e generatie een goede upgrade. Maar voor dat topmodel van de 13-inch MacBook Pro ben je minimaal 2.129 euro kwijt.
Ondertussen leveren laptopmakers als Dell en HP wel de nieuwste Intel-processor mee in hun paradepaardjes, die vele honderden euro's goedkoper zijn. De Dell XPS 13 is verkrijgbaar vanaf 1.199 euro, maar heeft in de goedkoopste uitvoering wel een scherm met een lagere resolutie dan de MacBook Pro. De HP Spectre x360 13 haal je in huis voor 1.299 euro – en die heeft in tegenstelling tot de MacBook een touchscreen.
Voor deze review heb ik de 13-inch MacBook Pro van 2.129 euro getest, met 10e generatie Intel-chipset. De prestaties zijn uitstekend. Alles loopt soepel en snel. Ik kan met gemak tien tot twintig tabbladen openen zonder dat de ventilator begint te zoemen, zoals vaak het geval is bij de dunnere MacBook Air.
Bij meer dan twintig tabbladen moest mijn reviewexemplaar soms even alle zeilen bijzetten om de boel te koelen. Dit lukte doorgaans vrij snel. Voor wat het waard is, in gebruik vond ik de MacBook Pro heel vergelijkbaar met de Dell XPS 13, die soms ook moeite had met meer dan twintig tabbladen, maar snelde herstelde.
Het prestatieverschil tussen de 13-inch MacBook Pro en de MacBook Air is bij games duidelijk merkbaar. Ik heb Tomb Raider op beide laptops gespeeld in de hoogste resolutie. Op de Pro zagen de graphics er vloeiender en soepeler uit dan op de Air.
Apple claimt dat de MacBook Pro het tien uur volhoudt op een volle accu. Ik bleef steken op acht, genoeg voor een werkdag. Dat kan voor anderen iets meer of minder zijn. Accuduur is afhankelijk van een hoop zaken, zoals de helderheid van het scherm en het type programma's dat je gebruikt.
De conclusie
De 13-inch MacBook Pro zit precies in het midden van Apples laptopaanbod: krachtiger dan de goedkopere MacBook Air en net zo draagbaar, terwijl de 16-inch MacBook Pro beter geschikt is voor mensen die hun desktop willen vervangen.
De nieuwe 13-inch MacBook Pro is niet vernieuwend, maar door de toevoeging van een betrouwbaar toetsenbord nu wel een aankoop zonder risico.
Kopen of niet?
Ben je loyaal aan Apple en toe aan een nieuwe laptop? Dan haal je met de 13-inch MacBook Pro een krachtig en slank werkpaard in huis.
Maar zoals bij meer Apple-producten is het niet de beste deal vergeleken met de concurrentie. Voor de nieuwste Intel-processors moet je flink bijbetalen. Ben je niet verknocht aan Apple, dan zijn er genoeg Windows-laptops op de markt die wel een chipset van de 10e generatie bieden voor een vergelijkbare prijs als de goedkoopste MacBook Pro.
Lees meer over technologie:
- Googles nieuwe Pixel Buds klinken beter dan de AirPods, maar zijn uiteindelijk te duur voor wat je krijgt
- De nieuwe iPhone SE van Apple lijkt als twee druppels water op de iPhone 8 – dit zijn de verschillen
- 35 techgadgets die we ooit fantastisch vonden, maar nu niet meer bestaan
- De iPhone SE is precies wat Apple nodigt heeft in de strijd met Android
- 5 redenen om voor de 1 jaar oude Galaxy S10 te gaan in plaats van de gloednieuwe Galaxy S20